Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Itt az újabb magyar kudarc - a csehek is fityiszt mutattak
  2014-10-09 08:12:13, csütörtök
 
 
2014. október 8., szerda 9:49 Napi.hu

Itt az újabb magyar kudarc - a csehek is fityiszt mutattak

Varsó után Prága is hátat fordított a visegrádi országok közös radarrendszerének, amelyről az országcsoport júniusi csúcstalálkozóján állapodtak meg. Ez lett volna a magyar elnökség legfontosabb sikere, amely elvben új lendületet adhatott volna a régió védelmi iparának.

A Cseh Köztársaság kedden bejelentette, hogy nemzetközi tendert ír ki az ország új radarrendszerének beszerzésére. Ezzel váltják fel a még a szovjet időkből visszamaradt, rég kiöregedett radarokat. A prágai kormány döntése egyben azt jelenti, hogy kútba esett a visegrádi országok, a V4 (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) közös rendszerének kiépítésével kapcsolatos terv, amelyről a V4 júniusi csúcsértekezletén, a magyar elnökség záróeseményén döntöttek - derül ki a bne régiós hírportál tudósításából.

A Mobile Air Defence Radar (MADR) rendszer létrehozása mind a négy országnak sürgős, mivel szakértők szerint igencsak megalapozottak azok az aggodalmak, amelyek szerint Oroszország fokozódó katonai fenyegetése miatt erősíteni kell védelmüket. Ennek tükrében kifejezetten megrökönyödést váltott ki katonai körökben a V4 júniusban elfogadott terve. Az ugyanis azt jelentette volna, hogy ahelyett, hogy egy kész - a "polcról levehető" - technológiát szereztek volna be például a Saabtól, a Thalestól, a Selextól vagy a Raytheontól, maguk kezdtek volna technikai fejlesztésbe.

Itt a vég

Ami azt illeti a cél éppen az volt, hogy ez a megrendelés lendületet adjon a helyi védelmi iparnak, háttérbe tolva a biztonsági szempontokat. A valóság azonban, úgy tűnik, felülírta egyesek álmait: szeptember közepén a Financial Times arról cikkezett, hogy Lengyelország kiszáll a projektből, mert úgy látja, hogy a három nála kisebb V4-állam semmivel sem tud érdemben hozzájárulni a fejlesztéshez.

A lengyel kormány azonban tagadta a lapértesülést, szemben Prágával, amely a nyílt tender meghirdetésével nyilvánosan szakított a közös rendszerépítés tervével. A cseheknek annyira sürgős a régi rendszer kiváltása, hogy a projekt első fázisában, 2017-ig öt 3D-radarral akarják helyettesíteni a szovjet technikát. Az MADR-beszerzés értékét 1,5-1,7 milliárd koronára (54,5-61,8 millió euró) becsli a kiírás.

Csacsiság volt

A cseh lépés végső soron beismerése a nyilvánvalónak, nevezetesen, hogy a közös fejlesztési terv zöldség volt. A Saab nemrégiben figyelmeztetett arra, hogy öt évébe telt legújabb radarrendszerének kifejlesztése, ami megegyezik azzal, amennyi időt a hasonló rendszerek létrehozására versenytársaik fordítanak. A svéd cég nagyra becsüli a helyi védelmi ipari cégek felkészültségét, ám egy ilyen kifinomult rendszert aligha lehet semmi perc alatt összeütni, ahogy azt esetleg egyes lelkes helyi politikusok képzelik.

A lengyelek részvétele nélkül a maradék három ország elektronikai cégei amúgy is kevesek lettek volna a fejlesztéshez, ráadásul, ha létre is tudták volna hozni a rendszert, akkor sem tudták volna nyereségesen gyártani. Ehhez ugyanis más piacokon - a négy visegrádi országon kívül - is el kellett volna adni a technológiát, ám a radarok világpiaca telített. Egy iparági szakértő szerint egyszerűen irreális az a feltételezés, hogy a V4 radarrendszerére lett volna vevő a régión kívül is. Politikailag lehet, hogy látványos lett volna a projekt, viszont brutálisan sokba került volna, ezért igen nehéz lett volna végrehajtani.

Sok kudarc, kevés siker

A terv bírálói emellett arra is felhívják a figyelmet, hogy a "dobozos" termékek vásárlását kiterjedt offsettel szokás összekapcsolni, azaz a drága katonai technológiák eladói és országaik jelentős megrendeléseket adnak a helyi iparnak cserébe a szállítás jogáért. Jó példa erre a Gripen vadászgépek esete. Csehország esetén a 14 gép vásárlását egymilliárd euró értékű offset ellensúlyozza tíz évre elhúzott svéd beruházások formájában. A prágai tenderkiírás világossá is teszi: azt várják a MADR szállítójától, hogy jelentős helyi megrendelésekkel hálálja meg a vásárlást, azaz vonják be a projektbe a cseh védelmi ipar cégeit.

Nem ez az első eset, amely bebizonyítja a kelet-közép-európai országok együttműködésének korlátait. Számos kudarcot fel lehet sorolni: kútba esett például a balti államok és Lengyelország közös atomerőmű-építési terve. A V4 eredeti célja a tagállamok kulturális és biztonsági együttműködésének erősítése volt, ám az első kérdéskörön túl, a védelem területén semmilyen értékelhető eredményt nem tudnak felmutatni.

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/itt_az_ujabb_magyar_kudarc_a_csehek_is_fit yiszt_mutattak.587509.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megrendelésekkel, radarrendszerére, figyelmeztetett, meghirdetésével, felkészültségét, megrendeléseket, megrökönyödést, nyilvánvalónak, helyettesíteni, megalapozottak, rendszerépítés, versenytársaik, összekapcsolni, kifejlesztése, záróeseményén, fejlesztéshez, tudósításából, létrehozására, lapértesülést, lengyelország, ellensúlyozza, országcsoport, szállítójától, feltételezés, szempontokat, kiépítésével, bebizonyítja, technológiát, nyereségesen, rendszerének, kifejezetten, technológiák, bejelentette, politikailag, tenderkiírás, magyarország, újabb magyar, visegrádi országok, országcsoport júniusi, magyar elnökség, régió védelmi, szovjet időkből, prágai kormány, négy országnak, megrendelés lendületet, helyi védelmi, biztonsági szempontokat, valóság azonban, három nála, lengyel kormány, nyílt tender, közös rendszerépítés, Cseh Köztársaság, Mobile Air Defence Radar, Financial Times,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
György napra  Különös!  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Pillangó  Palóc Grand Canyon  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  képre írva  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyszerűen  A Föld napja  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Környezetvédelem  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  A végzet az  Facebookon kaptam  Naplemente  Szép estét kedves látogatóimna...  Föld napja április 22  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  A fák lelke  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Föld napja április 22  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Föld napja április 22  Jó éjt  A világnak égető szüksége van ...  Emlék  Naplemente  Föld napja április 22  Amit átélünk,  Esti kép  Facebookon kaptam Krisztinától  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Beney Zsuzsa - Tavasz  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Nehezen engedem  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam  Naplemente  Facebookon kaptam  Esti kép  Az udvariasság alapja: önismer...  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Paul David Tripp Április 24  Tehetségtelen gyerek nincs.  A Föld napja  Jó éjt  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokkal bölcsebb a természet,  Maradék idő  Föld napja április 22  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Ez a jó az alvásban.  Miért nem menti meg Jézus...  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Semmit ne higgy el 
Bejegyzés Címkék
újabb magyar, visegrádi országok, országcsoport júniusi, magyar elnökség, régió védelmi, szovjet időkből, prágai kormány, négy országnak, megrendelés lendületet, helyi védelmi, biztonsági szempontokat, valóság azonban, három nála, lengyel kormány, nyílt tender, közös rendszerépítés, cseheknek annyira, régi rendszer, projekt első, szovjet technikát, cseh lépés, közös fejlesztési, hasonló rendszerek, ilyen kifinomult, lengyelek részvétele, maradék három, négy visegrádi, radarok világpiaca, iparági szakértő, régión kívül, terv bírálói, drága katonai, helyi iparnak, szállítás jogáért, prágai tenderkiírás, cseh védelmi, első eset, balti államok, tagállamok kulturális, első kérdéskörön, védelem területén, megrendelésekkel, radarrendszerére, figyelmeztetett, meghirdetésével, felkészültségét, megrendeléseket, megrökönyödést, nyilvánvalónak, helyettesíteni, megalapozottak, rendszerépítés, versenytársaik, összekapcsolni, kifejlesztése, záróeseményén, fejlesztéshez, tudósításából, létrehozására, lapértesülést, lengyelország, ellensúlyozza, országcsoport, szállítójától, feltételezés, szempontokat, kiépítésével, bebizonyítja, technológiát, nyereségesen, rendszerének, kifejezetten, technológiák, bejelentette, politikailag, tenderkiírás, magyarország, hozzájárulni, visszamaradt, beszerzésére, legfontosabb, fejlesztésbe, elektronikai, végrehajtani, kapcsolatos, kérdéskörön, kiöregedett, fejlesztési, nevezetesen, vadászgépek, értékelhető, nyilvánosan, oroszország, fenyegetése, beruházások, köztársaság, raytheontól, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4582
  • e Hét: 18812
  • e Hónap: 29923
  • e Év: 183419
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.